investeerders zijn net tuinmannen

Veel startups zoeken investeerders, met het idee dat investeerders graag hun geld willen weggeven aan iedereen met een mooi plan en zichtbare ondernemerseigenschappen. Als er één gevonden is, wordt met veel passie het kersverse business plan overlegd. Volledig gebaseerd op de Business Model Canvas legt de ondernemer in spé uit dat zij super goed de wensen van de klant hebben bestudeerd en dat ze precies weten welke waarde ze willen ontvangen. De startup levert die waarde op een innovatieve manier en veel efficienter dan de concurrent. Als die er al is. Het is een gouden oppertunity voor elke investeerder. Maar waar de jonge ondernemer zo goed heeft gekeken naar de wensen van de klant, worden al snel de wensen van de investeerder over het hoofd gezien.

Vandaar mijn tip aan jonge bedrijven: Zie de investeerder als een tuinman

Een goede tuinmannen heeft, net als een goede investeerder een lange termijn visie. Dat begint met een goed tuin ontwerp. Dat is nodig want lang niet alle soorten tuin is haalbaar voor een bepaalde situatie. Soms is er een droge grond, of is er weinig zon. Bovendien zijn er altijd opdrachtgevers van die tuin die ook nog eigen wensen hebben. Voor investeerders geldt ook dat zij vaak aandeelhouders hebben in hun fonds met eigen ideeën. En niet alle markten zijn even aantrekkelijk in een bepaald gebied.

Nu zijn er gevorderde tuinmannen en beginnende tuinmannen. Die laatsten kijken kijken goed naar de beschrijving van de planten als ze die aankopen. De beschrijving op het pakje zaad. Natuurlijk gaan ze ervan uit dat de groei gaat zoals op het pakje staat beschreven, maar dat blijkt in de praktijd nog best tegen te vallen. Zeker als er geen onderhoud bij is geweest, is het makkelijk voor de tuinman om planten te verwijderen en te vervangen voor nieuwe. Esay com easy go.

Maar de meeste tuinmannen hebben geduld. Na het tuinplan wordt de eerst structuur gemaakt in de tuin. Er worden bollen, zaden, stekjes gepland en gezaaid. Natuurlijk is een goede tuinman op de hoogte van de individuele eigenschappen van die aanplant, maar bij een nieuwe tuin weet je nooit of alles opkomt zoals het bedoeld is. Dat zie je pas na de winter, als alles weer uitgroeit. Vaak is het alleen maar nodig om hier en daar wat bij te snoeien waardoor elke plant optimaal kan groeien, maar soms is het nodig dat planten volledig worden verwijderd, omdat hun groei niet volgens verwachting loopt. Heel soms komt het voor dat een goed groeiende plant wordt verwijderd, omdat deze toch niet goed past in het totaalplaatje van de tuin.

Sommige tuinmannen weten dat ze periodiek (zeg 10 jaar) hun hele tuin willen vervangen. Alles eruit; sommige planten worden met dikke winst verkocht. De tuin krijgt een heel nieuw ontwerp. Dat weten ze al bij de start van een nieuwe tuin overigens.

Dus voor de startup ondernemer die het nog niet helemaal door heeft: jij bent een plantje, je businessplan is de beschrijving op het pak; jij hoeft alleen maar te groeien zoals er op het pak staat. Maar weet wel alles over je tuinman voordat je met hem in zee gaat.